הקוראים המבוגרים שבינינו וודאי זוכרים את בעלי המלאכה, הסנדלרים והחייטים, אשר במרוצת השנים נעלמו מהנוף העסקי. ברחוב המודרני של המילניום הנוכחי, קשה מאוד למצוא סנדלר או חייט אשר ישקיעו שעת עבודה בתיקון נעל חביבה או ז'אקט שיש לנו סנטימנטים אליו.
כשאני יוצא לסיור בשטח במסגרת עבודתי כיועץ נדל"ן מנדל"ן גרופ ופרטנר נדל"ן" אני כבר שואל את השאלות הבאות:
מה יקרה לעסקים הקטנים שמועד חוזה השכירות שלהם מסתיים בקרוב? בעבודתנו היומיומית כמתווכים בתחום הנדל"ן העסקי, אנו נחשפים יותר ויותר לתופעת "פינוי בינוי" באזורי תעשייה. כמובן שהפינוי הוא חד כיווני ושהעסק שהתפנה לא יוכל לחזור עוד ולבטח שלא באותם תנאים. למה אני מתכוון, קיימים היום מתחמי תעשייה ישנים מאוד הנמצאים בנקודות אסטרטגיות במיקום מנצח, המאופיינים במבנים רעועים ישנים, עם תשתית ישנה ולקויה, גגות אסבסט ובקיצור מבני תעשייה ומלאכה שחייבים שדרוג מהיסוד. בעלי הנכסים ממתינים "לשעת כושר" – מועד סיום חוזה ההתקשרות עם בעלי העסקים, כדי לאפשר להם לפנות את הנכסים.
המטרה היא להקים מתחם חדש ומודרני, עם תשתיות חדשות ואיכותיות, חזית ייצוגית ומרשימה, אשר תשרת גופים עסקיים רבים יותר ומגוונים. מתחם אשר בקומת הקרקע שלו יהיו חנויות מסחר עם חזית מטופחת ובקומות העליונות משרדים מודרניים. השינוי הוא מבורך, הוא חדשני מרענן ומשרת כמעט את כולם
הנהנים העיקריים הם:
הרשות המקומית הנהנת מ.. חזות מתחדשת, היטלי השבחה,הכנסות גבוהות עתידיות מארנונה. בעלי המתחם נהנים מהכנסה גבוהה יותר לשנים הבאות, מדיירים חזקים כלכלית, ומתחושת סיפוק עצומה. של חידוש יצירה והתפתחות. התושבים נהנים משיפור פני העיר, אזורי שופינג ובילוי נוספים, תשתיות משופרות וחדישות. הסוחרים ובעלי מקצועות חופשיים נהנים ממקומות נוספים לעסקיהם, ממבנים איכותיים וחדישים, ותנאי עבודה משופרים.
בהחלט מגמה חיובית, שיפור ותנועה קדימה, שיקום תשתיות והגדלת מוקדי תעסוקה שינוי פני העיר. ובכל זאת יש גם מי שנפגע מהתהליך. הנפגעים הם בעלי המלאכה והתעשייה הזעירה שבמשך שנים רבות איישו את המתחמים והתפרנסו בכבוד מעבודת כפיים מאומצת.
בעלי המלאכה והתעשיינים שאכלסו ועדיין מאכלסים את המחסנים ומבני התעשייה המיושנים, מורכבים בעיקר מתמהיל המקצועות הבא: ענף הרכב כגון: תקרים (פנצ'ר) מוסכים קטנים, חשמלאי רכב, מיזוג אוויר לרכב, פחחות, וכד' נגרים, זגגים ומסגור תמונות, רפדים, אלומיניום, בתי דפוס קטנים וכד', פעמים רבות פונים אלינו ל"נדל"ן גרופ" בעלי עסקים בבקשה לאתר עבורם נכס חלופי התואם את הצרכים שלהם ועם עלויות כספיות זהות.
השוק היום מציג רמת מחירים כפולה מהמחיר ששלמו בעלי העסקים עד היום ולמצוא עבורם נכס מתאים היא משימה קשה עד בלתי אפשרית. מעטים הם בעלי המלאכה שיכולים להרשות לעצמם להגדיל את תקציב הוצאות השכירות
נוצר מצב חדש של בעלי מלאכה, מוסכים קטנים, נגרים וכד' שנאלצים לעזוב את הפעילות בה עסקו שנים רבות ועוברים לחפש אלטרנטיבה הולמת לתעסוקה עבורם.
אלה הם הסנדלרים והחייטים של המחר שייעלמו אט אט מהנוף העסקי ברחוב הישראלי… כך בקצב איטי אמנם אך קבוע, הולך ונעלם לו דור שלם של בעלי מלאכה, המפנים את מקומם לעסקים המסחריים, לרשתות השיווק ולמוסכים המרכזיים. המבנים החדשים מפנים את השטח ומובילים אותנו לעידן של תאגידים וחברות גדולות ומסודרות הנותנות את הטון ומכתיבות סדר יום חדש.